Jaren 50 kleding: het wordt weer helemaal hip

Tijdens de oorlog was de kleding van ondergeschikt belang. Ze moest vooral functioneel en sterk en duurzaam zijn. Er waren weinig stoffen beschikbaar. Dit verandert volledig in de jaren 50. Er komt wederopbouw en opnieuw luxe. De kleding gaat hierin mee: veel stoffen zijn opnieuw te verkrijgen, er komen leuke ontwerpen en kleuren. De invloed van de Amerikaanse mode is duidelijk te merken. Mannen zowel als vrouwen gaan zich kleden zoals ze het bij de Amerikanen gezien hebben.

Jaren 50 kleding: de dresscode

De strakke rokken die tijdens de oorlog gedragen werden, gaan nog een tijdje mee in de jaren 50. Ze stralen klasse en vrouwelijkheid uit van het strenge type. Deze rokken zijn helemaal niet praktisch bij het lopen. Daar komt verandering in. Bij de vrouwen zien we in de jaren 50 vooral het zandloperfiguur: een smalle taille en een wijd uitlopende rok met petticoat (brede onderrok in verschillende lagen). De stoffen zijn vrouwelijk en licht van kleuren. Je ziet veel bloemetjes- en bolletjesprints. De boezem krijgt meer aandacht, maar vaak zie je nog hoge gesloten kragen of een afwerking met een kanten strookje. Ver uitgesneden decolletés zie je zelden. Eind jaren ’50 komt er een kleine tegenwerking als reactie op deze zandloper stijl, met name met de “sack dress”: een zakvormige jurk die alle rondingen verbergt.

Bij de mannen vind je twee strekkingen. De klassieke mannen houden het nog steeds bij een driedelig pak: broek, vest en ondervestje. Ze blijven bij strak, netjes en stijlvol. De dassen worden wel wat smaller. Naast katoenen hemden worden er ook nylon hemden gedragen. Er verschijnen omslagen onderaan de broekspijpen. Bij de jongere mannen zie je anderzijds wat men noemt een “greasers” trend: de stoerdere types van de leren jekker en de vetkuif die naar rock&roll muziek luisteren.

We kunnen de jaren 50 kleding samenvatten als volgt: van een duistere oorlogslook naar een vrolijke bruisende levendige look!